Φυσάει απ' τον παλιό καιρό τούτος ο άνεμος και μας «κρένει». Εδώ, ανάμεσα μας ακουμπά τα χέρια του πάνω στα όργανα και στις φωνές, ζυμώνοντας τη μνήμη μας. Λιγοστέψτε τις ανάσες σας ν' ακουρμαστείτε τους εξαιρετικούς μουσικούς και ο αέρας θα σας ταξιδέψει...

Η θεματολογία των τραγουδιών, εμπνευσμένη από τη λαϊκή ποίηση, σας καλεί ν' αποκριθείτε στο κάλεσμα, στην αγάπη, στη χαρά και στη λύπη δηλαδή στην ίδια τη ζωή.

Η συμμετοχή της Γιώτας Γρίβα και της Κατερίνας Μπόνια καθώς επίσης και η πένα του γνωστού λαογράφου-μουσικολόγου Παναγιώτη Μυλωνά δίνουν τη δική τους αξία σ' αυτή τη δισκογραφική δημιουργία.

Mylonas 150Σε εποχές που είναι αδύνατον να λειτουργήσουν οι διαδικασίες για ανώνυμη λαϊκή δημιουργία εμφανίζεται ο «επώνυμος καλλιτέχνης» - προϊόν εξελιγμένων κοινωνιών - που λειτουργεί σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο άπ' ό,τι ο παλιότερος λαϊκός ομότεχνος του. Αυτό που παλιότερα δημιουργούσε ο ίδιος ο λαός για δική του κατανάλωση, σήμερα το προσφέρει κάποιος άλλος έτοιμο. Η μόνη δυνατότητα που έχει -αν την έχει κι αυτή- είναι ν' αποδεχθεί ή να απορρίψει το προσφερόμενο. Αντιλαμβάνεστε ότι εδώ, εννοώ τα χιλιάδες «ψευτοτράγουδα» που κυκλοφορούν ως «σύγχρονα δημοτικά τραγούδια».

Όμως, στην σημερινή εποχή που συρμός της αφανίζει και εξαφανίζει ό,τι παραδοσιακό ελληνικό έρχεται η Ίδια (με κεφαλαίο το I) η παράδοση με τα εθνικά μας τραγούδια, τα από αιώνων ριζωμένα στην υποσυνειδησιακή μας πειθώ «διά στόματος» ιδιαίτερα καταλλήλων γνήσιων εκφραστών της και μας «φωνάζει» - ας το πω έτσι - ν' αντισταθούμε σ' αυτόν τον συρμό της εποχής, υπενθυμίζοντας την δύναμη που μας εξασφαλίζει η πανάρχαια πολιτιστική μας καταβολή.

Ως «άγκυρα ελπίδος» έφτασε στα χέρια μου το πόνημα του Σαρακατσάνου καθηγητή Γυμναστικής Αγωγής Σπύρου Γιαννιού, ερευνητή και ερμηνευτή της μουσικής παράδοσης τού κοινωνικού βίου της φυλής του. Τα τραγούδια που ο ίδιος ερμηνεύει αποπνέουν την γνήσια μορφή της απρόσωπης δημιουργίας των Σαρακατσαναίων, όπως αυτή καταγράφηκε αιώνες πριν από τους ίδιους, πέρα από προχειρότητες και παραποιήσεις.

Εύχομαι στον Σπύρο Γιαννιό να συνεχίζει να τονώνει έτσι, την εθνική μας μνήμη.
Παναγιώτης Μυλωνάς
Μουσικολόγος - Λαογράφος ΕΡΤ

Εύχομαι τα τραγούδια αυτά -γνωστά και άγνωστα- να τα κάνετε δικά σας, εστιάζοντας σ' αυτό που θα «κρίνει» στο συναίσθημα και στις θύμισες σας. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην ολοκλήρωση της συγκεκριμένης μουσικής συλλογής.

Καλή ακρόαση!
Σπύρος Γιαννιός
Για επικοινωνία τηλεφωνήστε στο: 6977142474

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.