Spyros LogoΟ Σπύρος είναι ένας από τους λίγους σαρακατσάνους τραγουδιστές που σέβονται την παράδοση και δεν αλλοιώνουν το σαρακατσάνικο... ν'χό. Με το τραγούδι του προσπαθεί να ταξιδέψει τον ακροατή σε περασμένους καιρούς και ήχους. Να θυμίσει στους τρανύτερους και να διδάξει τους νεότερους.

Ο μεγάλος ερμηνευτής του σαρακατσάνικου τραγουδιού Βασίλης Σερμπέζης, προλογίζοντας το δίσκο "Ακουρμαστείτε μνήνες...", γράφει για τον Σπύρο:
"Ο Σπύρος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, είναι από τους τελευταίους τυχερούς "εραστές" δεύτερης γενιάς της παράδοσής μας που αποπνέει, εκών άκων, το σαρακατσάνικο αξιακό πρότυπο όπως το διαμόρφωσε το ιδιότυπο "παιδαγωγικό" περιβάλλον: απ' τη μια μεριά οι παραδοσιακές εικόνες και τα ακούσματα κι απ' την άλλη η μουσικοχορευτική κουλτούρα στην οποία γαλουχήθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες του σαρακατσάνικου πολιτιστικού κινήματος".

Γεννήθηκε στη Λακκιά Βασιλικών Θεσσαλονίκης το 1967 από Σαρακατσάνους γεωκτηνοτρόφους γονείς. Από τα εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε συστηματικά με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το άθλημα της κωπηλασίας. Επί σειρά ετών (1988,89,90) διακρίθηκε ως πρωταθλητής Ελλάδος στο αγώνισμα της τετρακώπου άνευ ελαφρών βαρών. Στο ίδιο αγώνισμα, συμμετέχοντας στην ομάδα της Εθνικής Ελλάδος, κατέλαβε την 7η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων (11. Match des Seniors Hamburg 1986) στο Αμβούργο της Γερμανίας. 

Το 1991 τελείωσε τα ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το πτυχίο του, με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς. Από φοιτητής ασχολήθηκε επαγγελματικά με την έρευνα και την εκμάθηση των ελληνικών παραδοσιακών χορών σε πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους.

Είναι ενεργό μέλος του συλλόγου γυμναστών με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς με συμμετοχή στη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων. Στις 21/09 2019 ήταν εισηγητής, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγου Σαρακατσαναίων, στη διημερίδα που οργανώθηκε με θέμα «Σαρακατσάνικοι χοροί - διδασκαλία και παρουσίαση».

Από το 1995 και για 15 συνεχόμενα έτη ήταν επιστημονικός συνεργάτης και χοροδιδάσκαλος στο δήμο Θεσσαλονίκης, για τη διάσωση, την έρευνα και την εκμάθηση των παραδοσιακών χορών.

Την περίοδο αυτή αρχίζει η συστηματική ενασχόλησή του με το τραγούδι με εμφανίσεις σε σημαντικές εκδηλώσεις όπως στο Μέγαρο Μουσικής, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Το ταξίδι για την ηχογράφηση άρχισε το 2007 με το πρώτο CD με τίτλο «Σαρακατσάνικος ν’χος» με την ορχήστρα του Σαρακατσάνου Κώστα Ζαραλή.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα διπλό CD με 40 Σαρακατσάνικα και γραμμοφωνήσια τραγούδια με τίτλο «Μουσική τραγούδι και χορό με τον Σπύρο το Γιαννιό» με την ορχήστρα του Νίκου Τζουκόπουλου.

Το 2013 συνεχίζοντας το δισκογραφικό ταξίδι ηχογραφεί το CD «ακουρμαστείτε μνήμες…» με κλαρίνο τον Γρηγόρη Καψάλη και τον Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο, καθώς και την φιλική συμμετοχή του ερμηνευτή Σταύρου Μπόνια.

Σήμερα ζει στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης και εργάζεται από το 1996 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής. Είναι παντρεμένος και πατέρας πέντε (5) παιδιών.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.